Audiogalaxyn historiaa

Audiogalaxy muistetaan parhaiten vuosituhannen taitteessa toimineena tiedostonjako-ohjelmana, joka oli pyhitetty täysin MP3-musiikkitiedostoille. Se oli huomattavasti helpompi käyttää kuin Napster ja sisälsi paljon sellaista musiikkia, mistä ei ollut aikaisemmin kuullutkaan. Uuden musiikin löytämistä helpotti myös Audiogalaxyn tarjoamat artistiehdotukset haettujen kappaleiden tai artistien perusteella. Esimerkiksi allekirjoittanut löysi belgialaiset dancepoppoot Sylver ja Lasgo huomattavasti aikaisemmin kuin heistä oli Suomessa edes kuultu. Lisää käyttäjiä Audiogalaxy sai vuonna 2011 kun Napsterin matka loppui. Musiikinjakamisen lisäksi tarjolla oli chat-ryhmät sekä artistikohtaiset keskustelufoorumit. Audiogalaxynkin matka loppui vuonna 2002 jolloin RIAA lähestyi Audiogalaxya lakiteitse. Saman vuoden loppupuolella palvelu palasi uudella nimellä Rhapsody, joka toimi osoitteessa Listen.com. Samalla palvelu muuttui maksulliseksi.

Uudelleenjulkaisu

Vuoden 2010 keskivaiheilla Audiogalaxy julkaistiin uudelleen kaikessa hiljaisuudessa. Tällöin Audiogalaxy oli muutettu henkilökohtaiseksi oman musiikin striimipalveluksi (placeshifting). Kyseessä on palvelu, joka mahdollistaa yksityshenkilön musiikkikokoelman striimaamisen älypuhelimella tai muulla Internetiin yhteydessä olevalla laitteella. Tämä vaatii kuitenkin kokoelman sijaitsevan tietokoneella, joka on myös yhteydessä Internetiin, eli käytännössä musiikkikokoelmakoneesta tulee henkilökohtainen musiikkipalvelin. Kaikki striimattu musiikki kulkee siis vain oman nettiyhteyden kautta eikä se ole missään Audiogalaxyn palvelimella tai pilvessä kuten Google Music. Audiogalaxyn toiminnan nopeus on siis pitkälti kiinni oman nettiyhteyden nopeudesta. Palvelun käyttö on ainakin toistaiseksi ilmaista.

Itse ohjelma

Audiogalaxyn käyttäminen vaatii palvelinohjelman (Audiogalaxy Helper) asennuksen ja ajamisen koneella, jolla musiikkitiedostot sijaitsevat. Audiogalaxy Helper on saatavilla Windows-koneille (XP ja uudemmat) sekä Mac OS X:lle (10.5-Leopard ja 10.6-Snow Leopard).  Helperin voi asentaa usealle koneelle saman tunnuksen alaisena, mutta vain yksi Helper voi olla aktiivisena kerrallaan jolloin vain tämän aktiivisen koneen musiikit ovat kuunneltavissa. Audiogalaxy Helper tukee DRM-vapaita MP3, WMA/WMA Pro, AAC/ALAC, FLAC ja Ogg Vorbis -tiedostoja.  Toisin kuin Google Music, .ogg-tiedostot ovat siis tuettuja. Ainakaan Windows-versiossa Helperissä ei ole mitään muita asetuksia kuin hakemistot, joista musiikkia etsitään. Maciä en onneksivalitettavasti omista, joten en tiedä olisiko siinä versiossa muita asetuksia, mutta olettaisin ettei ole. Ensimmäisellä käynnistyskerralla kysytään myös käyttäjätunnusta ja salasanaa Audiogalaxy.comiin, jonne täytyy rekisteröityä jotta palveluun pääsee käsiksi. Rekisteröinnin (ja sen jälkeisen kirjautumisen) voi suorittaa myös käyttämällä Facebook-tunnusta.

Audiogalaxy - Select Music Folders

Audiogalaxy Helperin ainut asetusruutu

 Kuinka käsiksi musiikkiin?

Sen jälkeen kun Helperissä on valittu jaettavat hakemistot alkaa se indeksoimaan löydettyjä tiedostoja, lähinnä lukien artistien ja kappaleiden nimet. Sitä mukaa kun kappaleet on indeksoitu ovat ne striimattavissa joko älypuhelimeen tai toiseen tietokoneeseen. Huolimatta siitä, onko kuuntelulaitteena puhelin vai tietokone, tarvitsee sinun kirjautua Audiogalaxy-tiliisi sisälle. Yleiseen jakoon et siis Audiogalaxylla musiikkiasi entiseen tapaan saa. Älypuhelimista Androidille ja iOS-laitteille löytyy oma Audiogalaxy-sovellus jolla voit kuunnella musiikkia. Muilla laitteilla kuten tietokoneet musiikkia voi kuunnella kirjautumalla sisään Audiogalaxy.comiin.

Audiogalaxyn web-käyttöliittymä

Audiogalaxyn web-käyttöliittymä

Web-käyttöliittymä on melkoisen yksinkertainen käyttää ja muistuttaa toimintatavoiltaan paljon esim. Google Musicia, jossa välilehdet on jaettu artistien, albumeiden, soittolistojen ja genren mukaan. Audiogalaxy päivittyi versioon 2.0 hiljattain ja samalla mukaan tuli uusi välilehti Friends, josta voi seurata mitä muut Audiogalaxya käyttävät (Facebook)ystäväsi kuuntelevat.

Android-sovellus on ladattavissa Android Marketista ilmaiseksi ja se toimii Androidin versioilla 1.5 ja uudemmilla.

Aloitusnäkymä

Kun sovellus käynnistetään ensimmäistä kertaa saat eteesi yllä näkyvän valikon. Jos olet jo käynnistänyt Audiogalaxy Helperin ja tehnyt tunnukset, voit aloittaa musiikkisi kuuntelun valitsemalla Stream Your Music. Tässä vaiheessa sovellus kysyy sinulta tunnuksia Audiogalaxyyn. Kun olet kirjautunut sisään, saat eteesi hyvin paljon nettiselainversiota muistuttavan näkymän.

Musiikkivalikoima

Myös Android-sovelluksessa jaoittelu on tehty ei-niin-yllättävästi artistin, albumin, genren ja soittolistan mukaan. Pienenä pettymyksenä täytyy mainita, ettei sovellus sisällä mitään hakutoimintoa, vain pelkkiä listauksia. Ruudun alareunasta löytyy pääsivunappula , perusvalinnat soittamiselle sekä Genie-toiminto, joka arpoo soittolistalle kappaleita. Alareunan valinnat ovat näkyvissä myös albumi- tai artistilistaa selatessa, jolloin kappaleen vaihtamista varten ei tarvitse selaamistaan keskeyttää.

Perusnäkymä kappaletta soitettaessa

Kun kappale alkaa soida, tulee ylläolevan kaltainen näkymä esiin, jossa kappaleen tiedot löytyvät yläreunasta aikajanan kera. Janan alapuolelta löytyy repeat- ja shufflevalinnat sekä geniepainike. Mikäli soitettavalle kappaleelle löytyy albumikuva, toimii se näkymän taustakuvana.

Menu-näppäimellä saadaan esiin lisävalintoja

Jos tässä näkymässä painaa puhelimensa Menu-näppäintä, tulee esiin mahdollisuudet asettaa soitettava kappale soittoääneksi (vaatii maksullisen pluginin), aloittaa/lopettaa random mode, aloittaa/lopettaa genie mode sekä Add-ons eli plugin-valikko. Pluginejä on tätä kirjoittaessa kaksi kappaletta: toinen soittoäänen asettamiseen (voit itse määrittää mistä kappaleen kohdasta eteenpäin soittoääni tehdään, maksullinen) sekä kappaleiden määrittäminen offline-soittoa varten (maksullinen).

Asetuksia

Käydään vielä lopuksi päänäkymästä löytyvän Settings-kohdan alta löytyvät asetukset läpi. Settings-näkymästä voit kirjautua sisään ja ulos, valita korkealaatuisen striimin (muissa tapauksissa äänenlaatu on alhaisempi, joka soveltuu striimaukseen paremmin jos käytössä on hidas yhteys), estää näppäinlukon ja näytön sammumisen soiton aikana, laittaa päälle lukitusruudun kontrollit (voit ohjata Audiogalaxyä vaikka näppäinlukko olisikin päällä, tavallisen lukitusruudun sijaan näkyy Audiogalaxyn ruutu sekä lukitusnäppäin, jota näpäyttämällä näppäinlukko aukeaa lopullisesti).

Lisää asetuksia

Lisäksi voit poistaa pluginilla tehdyt soittoäänet puhelimesta sekä mahdollistaa headsetin kontrollien käyttämisen Audiogalaxyn ohjaamiseen (esim. hands free -laitteet).

Yhteenveto

Audiogalaxy on mielestäni varsin yksinkertainen ja helppokäyttöinen myös niille, jotka eivät ole tietokoneita paljoa käyttäneet. Helperin asentaminen ja asetuksien tekeminen on helppoa ja onnistuu varmasti sellaiselta henkilöltä, jota oman musiikin striimaminen kiinnostaa. Subsoniciin (vastaavanlainen palvelu ja toimintaidea) verrattuna Audiogalaxy on täysin ilmainen rajoittamattoman ajan siinä missä Subsonicin Android-sovellus toimii vain ensimmäiset 30 päivää ilman lisenssiä. Miinuksina täytyy mainita pluginien maksullisuus, varsinkin kappaleiden offline-soittamisen mahdollistava plugin pitäisi mielestäni olla mukana ilman lisämaksua, mutta kaipa koodareidenkin jostain täytyy leipänsä saada. Kyseessä on sovellus, jota tulin käyttäneeksi jonkin aikaa kunnes päädyin käyttämään Spotify Premiumia. Suosittelen Audiogalaxya kaikille oman, DRM-vapaan musiikin striimaamisesta kiinnostuneille.

P.S. Jos jaksoit lukea tänne asti niin klikkaathan vaikka allaolevaa mainosta, näin tuet blogin toimintaa ja turvaat vastaavanlaisten artikkeleiden kirjoittamisen.