Päivitys 11.8.2011: Google Music Manager on nyt saatavilla myös Linuxille. Samalla tuli tuki OGG Vorbis -tiedostojen lisäämiselle palveluun, tosin kuten FLAC-tiedostojen kanssa, ne transkoodataan automaattisesti 320 kbps MP3-tiedostoiksi.

Google Music Beta

Google Music Beta mahdollistaa 20 000 kappaleen tallentamisen Googlen pilvipalvelintilaan. Tuettuja musiikkiformaatteja kerrotaan olevan MP3, AAC, WMA ja FLAC. Vaikka itselläni ei juurikaan OGG-tiedostoja ole, on harmillista ettei se ole tällä hetkellä tuettu formaatti. Aika kuitenkin kertoo onko sille tulossa tuki, kyseessä on kuitenkin beta. Tuettuja laitteita ovat kaikki Macit, PC:t, Chromebookit ja Android-puhelimet joissa on Androd 2.2 tai uudempi ja OpenGL 2.0-tuki. Tiliin voidaan liittää rajoittamaton määrä tietokoneita ja 8 laitetta (tablet, älypuhelimet jne.). Esimerkiksi paljon kävijämääriä blogiini aiheuttava ZTE Blade on tuettu laite jos se vain päivitetään ensin. Virallista Android 2.2 päivitystähän sille ei vielä Saunalahdelta ole, mutta epävirallisia päivityksiä kyllä löytyy. Tällä hetkellä Google Music Beta on ilmainen, mutta tähän saattaa tulla muutoksia myöhemmin.

Alkuvaiheen ongelmat

Google Music Betasta on ollut puhetta jo jonkin aikaa Amazonin musiikkipalvelun ja Spotifyn kilpailijana. Tällä hetkellä Google Music Beta on saatavilla vain Yhdysvalloissa, mutta pienellä vippaskonstilla kutsun voi saada pienen odottelun jälkeen (n. viikko omalla kohdallani). Kutsun saamisen jälkeen toinen ongelma tuli yrittäessä ladata Google Music sovellusta Android Marketista, jossa sain vain virheilmoituksen, ettei sovellus ole saatavilla alueellani. Nopealla googlettamisella oikea APK-tiedosto kuitenkin löytyi ladattavaksi ja se asentui ongelmitta puhelimeen. Itse Android-puhelimeen ei tarvinnut enää alkaa proxyja säätämään vaan sovellus toimi suoraan suomalaisesta IP-osoitteesta (Saunalahden mobiililaajakaista).

Päivitys: On hyvä huomauttaa, ettei näitä ongelmia ole siinä vaiheessa jos/kun Google Music Beta julkaistaan suomalaistenkin käyttöön.

Music Manager (Windows)

Music Managerin lataaminen tapahtuu kirjautumalla sisään music.google.comiin ja klikkaamalla sieltä ADD MUSIC -linkkiä jonka jälkeen sovelluksen lataaminen (.exe) alkaa automaattisesti. Asennus on varsin yksinkertainen ja nopea. Kun asennus on suoritettu loppuun ja ohjelma käynnistetty, avautuu näkymä, jonka ensimmäisellä välilehdellä pystyy määrittelemään mitkä kappaleet lisätään Google Music kirjastoosi. Tällä hetkellä tuettuja soittimia ovat iTunes ja Windows Media Player. Vaihtoehtoisesti voit myös valita ”Minun musiikkini” / ”My Music” kansion (Windowsin ennaltamäärittelemä) tai muita omia kansioita.

Toisella välilehdellä määritellään asetukset sille, kuinka useasti uusia kappaleita tarkistetaan kansioista tai soittimesta sekä kuinka suurella nopeudella kappaleita halutaan Google Musiciin lähettävän. Vaihtoehtoina on 128 kbps (Slowest), 256 kbps (Slow), 512 kbps (Medium), 1024 kbps (Fast) sekä Fastest possible eli nopein mahdollinen. Alempaa löytyvät rastit automaattiselle käynnistykselle Windowsin käynnistyessä sekä automaattisten logien lähetys Googlelle Managerin kaatumistilanteissa. Viimeisenä välilehdeltä löytyy mahdollisuus kirjautua sisään ja ulos eri käyttäjinä.

Android-sovellus

Musiikkisovelluksessa kaikki musiikki on jaettu eri kategorioihin: esittäjät, albumit, kappaleet, soittolistat ja lajityypit. Nämä ovat melko itsestäänselvyyksiä, mutta soittolistoista täytyy mainita, että ne on synkronoitu sekä Android-puhelimen että Web-käyttöliittymän välillä. Jos esimerkiksi teet soittolistan vaikkapa Web-käyttöliittymässä, näkyy tämä sama soittolista myös puhelimessa automaattisesti. Tiedot kerätään mm. MP3-tiedostojen ID3-tageista tai käyttämällä Gracenote-palvelua.

Soittonäkymä

Kappaleen soittonäkymä on monesta muusta tutun oloinen, eli levyn kuva on ylimmäisenä jonka alla kappaleen, esittäjän sekä albumin nimi ja lopulta kontrollinappulat musiikille. Menu-näppäintä painamalla tässä tilassa avautuu mahdollisuus lisätä nykyinen kappale soittolistaan tai tehdä ns. pikasekoitus, joka valitsee ”älykkäästi” 25 kappaletta uuteen soittolistaan soitettavaksi kyseisen kappaleen jälkeen. Valitsemalla Menusta Näytä asetukset tai näpäyttämällä ruutua päästään käsiksi sekoitus- (shuffle) ja uudelleentoistoasetuksiin (repeat). Käännettäessä puhelin vaaka-asentoon menee ylhäällä oleva statuspalkki piiloon ja kuvaruutu varataan täysin Google Musicin käyttöön.

Asetukset

Asetuksista löytyy valinnat lähinnä sille, milloin kappaleita ladataan tai suoratoistetaan. Jos käytössä ei ole kiinteähintaista mobiililaajakaistaa, kannattaa valita käytettäväksi vain wifi -asetukset, jolloin 3G (tai 2G) yhteyksiä ei käytetä musiikin hakemiseen ja säästytään datasiirtomaksuilta. Itselläni on käytössä mobiililaajakaista, joten olen ottanut täpät pois näistä asetuksista. Voit myös piilottaa kaiken musiikin, jota ei ole ladattuna puhelimeen valmiiksi ja näyttää täten vain offline-tilassa käytettävissä olevat kappaleet. Latausjono-valinnan takaa löytyy nykyinen latausjono kappaleille, joita ladataan taustalla etukäteen jotta musiikin kuuntelussa ei tulisi taukoja. Yleisesti ottaen olen nähnyt ladattavan noin kolmea kappaletta etukäteen, eli yhden kappaleen skippaamisen ei pitäisi vielä aiheuttaa katkoksia musiikkiin jos yhteyden nopeus vain on tarpeeksi nopea. Mikäli Google Music sovellus halutaan pitää puhtaasti streamaussovelluksena, voidaan ottaa rasti pois kohdasta Musiikki välimuis., muussa tapauksessa kuuntelua varten ladatut kappaleet jäävät muistikortille talteen nopeaa uudelleensoittoa varten (myös offline-tilaa varten).

Itse sovelluksesta olen löytänyt muutamia bugeja, mutta pitääkin muistaa, että kyseessä on vielä Beta. Ongelmat eivät ole niin suuria, että käyttökokemus kärsisi suunnattomasti vaan ne ovat lähinnä graafisia bugeja laitteen orientaatiota vaihdettaessa.

Web-käyttöliittymä

Web-käyttöliittymä toimii kaikilla vähänkään aikansa tasalla olevilla selaimilla. Mielestäni käyttöliittymä on varsin yksinkertainen ja helppo käyttää. Siitä löytyy sama jaoittelu kuin Android-sovelluksestakin artistettain, kappaleittain, albumeittain ja tyylilajeittain sekä soittolistat. Yläreunasta löytyy hakukenttä sekä Manager ja Android-sovelluksen latauslinkit. Alareunassa on hallintanappulat, sillä hetkellä soiva kappale, sen kansikuva sekä Thumbs up ja Thumbs down joilla voit merkata tykkäsitkö kappaleesta vai etkö. Näitä tykkäämistietoja käytetään automaattisten soittolistojen personointiin. Peukkujen oikealla puolella on shuffle ja repeat napit ja lopuksi äänenvoimakkuudelle nappi.

Käyttökokemukset

Olen käyttänyt Google Music Betaa nyt reilun viikon ja hieman bugista Android-sovellusta lukuunottamatta se on toiminut erinomaisesti sekä selaimella että älypuhelimella. Lähes 99% musiikistani koostuu MP3-tiedostoista joten OGG-tuen puuttuminen ei henkilökohtaisesti vaivaa, mutta uskon, että monelle sen puuttuminen aiheuttaa harmaita hiuksia. Mitään aikataulua Google Music Betan aukaisusta muullekin yleisölle kuin jenkeille ei ole virallisesti julkaistu, mutta olettaisin sen tapahtuvan muutaman kuukauden sisään ainakin jollain asteella. Epävirallista tietoa asiasta on jo liikkeellä (Streaminfinn). Mikäli sinulla on kysyttävää tai huomautettavaa tästä artikkelista, laita kommenttia tai sähköpostia Kuka? -sivulta löytyvään osoitteeseen.