Go Launcher EX with a Honeycomb theme and a  Go Weather widget.

Ever since I got my first ever Android phone, the ZTE Blade (also known as Orange San Francisco and various other names in different countries), I’ve tried probably 10 different launchers, including LauncherProADWLauncher and ZeamGo Dev Team has brought out some very good Android apps such as Go SMS which I currently use to send my SMS messages instead of the stock Android one. They’ve also released Go Contacts recently which replaces my stock contact list and dialer. I’ve been following the development of Go Launcher EX quite a while now since I’ve been wanting to ditch LauncherPro with a free, ad-free alternative. But until recently, Go Launcher EX has had quite a laggy appdrawer whereas LauncherPro was very smooth, so I’ve stayed away from it.

Go Launcher EX Appdrawer with a Honeycomb theme

Now the Go Dev Team has fixed this issue in the version 2.22 and I’ve finally uninstalled LauncherPro. Today, Go Launcher EX works as well if not better than LauncherPro and it’s free as in free beer and has no ads. Quite a nice deal I’d say. In addition, Go Launcher EX’ appdrawer has a Task Manager which can be used to terminate misbehaving applications that might be currently running.

Go Launcher EX Task Manager

I recommend Go Launcher EX to anyone who owns an Android phone unless they happen to have HTC Sense or SonyEricsson Arc. The latest Go Launcher EX version also has it’s own widgets and more are being developed. This should make the transition easier for people who are currently using LauncherPro.

Kuvassa käytössä Go Launcher EX, Honeycomb-teema sekä Go Weather widget.

Siitä lähtien kun sain ensimmäisen Android-puhelimeni, ZTE Bladen, olen kokeillut varmaan lähemmäs kymmentä eri launcheria / ”aloitusnäyttöä”, mukaanlukien LauncherPro, ADWLauncher ja Zeam. Go Dev Teamilta on tullut useita hyviä ilmaisia Android-sovelluksia kuten Go SMS, jota käytän tekstiviestien lähettämiseen Androidin oman sovelluksen sijaan sekä nyt myös Go Contacts, joka korvaa Androidin oman puhelinluettelon ja Dialerin. Go Launcher EX:n kehitystä olen seurannut melko pitkään, sillä olen halunnut korvata LauncherPron vastaavalla, ilmaisella ja mainoksettomalla launcherilla. Go Launcher EX oli pitkään varsin takkuileva varsinkin appdrawerissa (sovelluslistassa) kun taas LauncherPro toimi todella sulavasti.

Go Launcher EX:n Appdrawer Honeycomb-teemalla

Nyt Go Dev Team on kuitenkin saanut tämän korjattua GO Launcher EX:n versiossa 2.22 ja tämän myötä olenkin siirtynyt pois LauncherProsta. Nyt GL EX toimii yhtä hyvin ellei peräti paremmin kuin LP ja on ilmainen ja mainokseton. Ei paha. Lisäksi GL EX:n Appdrawerissa on mukana Task Manager, josta voi tarvittaessa sammuttaa käynnissä olevia ohjelmia (jota ei suositella kuin erikoistapauksissa, muuten kannattaa antaa Androidin itse hallita ohjelmia).

Go Launcher EX:n Task Manager

Suosittelen Go Launcher EX:ää kaikille Android-puhelimen omistaville, ellei heiltä satu löytymään HTC:n Senseä tai SonyEricssonin Arcia. Uusimmassa versiossa on myös lisätty Go Dev Teamin omia widgettejä ja lisää on luvassa. Näin myös LauncherPro:n widgettejä käyttävien on toivottavasti helpompaa siirtyää launcherista toiseen.